TakForMaten-FBcover-alt3

Tak For Maten er Oslos nye takhage og demonstrasjonsanlegg for takbasert urbant landbruk. Takfarmen er et pilotprosjekt i samarbeid med Bymiljøetaten og Landbrukskvartalet som etableres av Nabolagshager og driftes i samarbeid med venner i Greenhouse Oslo. Det daglige vedlikeholdet og prosjektdriften gjennomføres av tre takverter/ rådgivere i taklandbruk fra Nabolagshager.

Målet med prosjektet er å fremskaffe kunnskap som kan tilrettelegge for raskere etablering av et stort volum av grønne tak i Norge. Vi tester bl.a. ut forskjellige lettvekts jordblandinger, og hvordan forskjellige nyttevekster trives i vinden i syvende etasje.  Erfaringene fra prosjektet skal deles bredt via Oslo Kommune Bymiljøetaten, som har valgt ut prosjektet som et forbildeprosjekt innen urbant landbruk.

2017 var prosjektets oppstartsår. På taket tester vi ut taklandbruk i forskjellige former. Vi dyrker i spesialbygde plantekasser i heltre, i pallekarmer og gjenbruksgjenstander, og i spesialkonstruerte nedfelte «åkerlapper». Vi jobber med forskjellige lettvekts jordblandinger fra forskjellige leverandører, for å bli kjent med dyrkeegenskapene i disse jordtypene.  Vi tester ut hvordan forskjellige planter trives i værforholdene på taket – særlig med vindforholdene som til dels påvirker plantene mye. I tillegg til dette har vi variert pollinatorvennlig beplantning for å tilrettelegge for biene våre.

kss_2018-07-nabolagshager_0737.jpg

Vi holder også høner for eggproduksjon, og jobber med kretsløpsløsninger for taket, bygget og kvartalet. Følg takprosjektets facebook-side for løpende informasjon om taket, grøden og arrangementene.

Prosjektet har mottatt støtte fra Oslo Kommune Bymiljøetaten, Norges Vel, Landbrukskvartalet, Aspelin Ramm og Norges Bondelag.

 

TJENESTER

mg_8529.jpg

Nabolagshager utvikler derfor et sett med tjenester for å tilby markedet innovative løsnigner på overgangen fra flate, tomme, tak til levende oaser. Tjenestene våre inkluderer;

  • Konseptutvikling tilpasset kundes målsettinger og definerte brukergrupper
  • Fysisk planlegging i samarbeid med leverandører og tekniske fagfolk.
  • Planlegging av det som skal dyrkes, deriblant spiselige blomster og sjeldne grønnsaker, tilpasset målgruppen for taket.
  • Etablering (utplanting) og drift av taket
  • Hagevert som står for vedlikehold av takhagen men også har en sosial funksjon for besøkende, beboere og brukere som inkluderer for eksempel dugnadsledelse , dyrketips for beboeres balkonger, tips til hvordan de forskjellige grødene skal brukes, m.m.
  • Planterelaterte stunts og arrangementer i samarbeid med kunde.

Ta kontakt med oss på post @ nabolagshager.no om dette er aktuelt for ditt tak!