KONTAKTINFO PRESSE

For journalister: ta kontakt med prosjektleder Helene Gallis på helene@nabolagshager.no eller telefon 94219549.

 

UTVALGTE PRESSEKLIPP OG MEDIESAKER

Det er mange som viser interesse for grønne møteplasser og urbant landbruk. Her er et utvalg mediesaker fra radio, TV, avis og magasin.

MESSEMAGASINET FOR HAGEMESSEN 2016 + BYGG.NO 4/5/2016 – Kom i gang med balkongtomater

2016-03-23-20-01-24-1

Tomater er noe av det som er enklest å få til, dersom man er nybegynner. Følger du Helene Gallis’ enkle tips for balkongtomater, er du godt på vei til å få en rik tomatavling allerede i sommer.

AFTENPOSTEN 28/4/2016 – Slik lykkes du i kjøkkenhagen

Helene Gallis, prosjektansvarlig og innehaver av kunnskapshuben Nabolagshager, merker stor interesse for kursene de holder knyttet til matdyrking. – Nybegynnerkursene i dyrking er svært populære. Nærmere tusen oslofolk har gått på dette kurset i løpet av de siste to-tre årene, og det kommer også forespørsler fra andre steder i landet, forteller hun. Etter hvert har de bygget på med kurs i kompostering, innendørs dyrking, tomatdyrking og jordkunnskap, blant annet.

Artikkelen fra NTB var også på trykk i Adressavisa, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad.

LEIEBOERFORENINGEN 22/4/2016 – Grønsakshagar i kommunale gårdar

Leieboerforeningen har inngått eit spennande samarbeid med Nabolagshager, som skal hjelpe born i utvalgte kommunale gårdar med å lage grønnsakshagar. Prosjektet er inspirert at liknande dyrkingsprosjekt i sosialbustadar i København. «Solsikkebarna» har som visjon å gjere kvardagen for born som veks opp i fattigdom og utfordrande sosiale kår litt meir positiv, samtidig som at prosjektet skal trigge fellesskap og omsorg for omgjevnadane også blant dei vaksne».

DINSIDE 22/4/2016 – Mose i hagen? Her er tre kule ting du kan bruke mosen til!

Lag dine egne blomsterpotter av mose! Ifølge Helene Gallis, innehaver og prosjektleder i selskapet Nabolagshager, er dette både enkelt og dekorativt.

AVISA VÅRT LAND 19/4/2016 – Da 10.000 frø skiftet hender
screenshot-2016-12-28-05-27-52
Skjermdump: VL.no

Initiativtagerne bak frøbyttedagen vil spre kunnskap om frø.

– Det mest effektive er å få plante- og hageentusiaster til å møtes, sier Helene Gallis.

AFTENPOSTEN 15/4/2016 – Best av alt – det blir mindre ugress å luke!

screenshot-2016-12-28-05-38-07

– Pallekarmer gir et uttrykk som er litt i tiden, med en røff gjenbruksstil. Pallekarmene har nærmest blitt symbolet på den urbane dyrkingsbølgen vi har sett de siste årene, sier Helene Gallis.

Hun har skrevet boka «Dyrk Byen! Håndbok for urbane bønder», og er daglig leder i Nabolagshager.no, et firma som blant annet arrangerer kurs i dyrking.

(saken har også vært publisert i Stavanger Aftenblad og Adressavisen)

OBOS-BLADET 10/4/2016 – Bybønder

obos-vilde-tbh– Mange av oss har jobber hvor vi sitter foran en datamaskin hver dag. Når vi kommer hjem tenker vi «har jeg egentlig gjort noe i dag, har jeg skapt noe?». Da er det å dyrke veldig konkret. Du dytter et frø i jorda og noen måneder senere spiser du en squash, sier Helene Gallis. Hun har skrevet boken Dyrk byen der hun har besøkt femti dyrkeprosjekter i Oslo, Stockholm og København. Hun er også gründer av nabolagshager.no.

VÅRT LAND 31/3/2016 – Lar plantene sveve

I rommet ved siden av henger det tre flere ferdige moseballer med ulike panter i. Tradisjonen kommer fra Japan, og heter «kokedama». Oversatt skal det bety moseball. Den japanske tradisjonen var opprinnelig å lage disse små ballene rundt røttene på bonsaitrær, som man satte på en liten keramikkbit eller et stykke drivved.

– Planteplanetene er fine og dekorative. De gjør det mulig å lage tredimensjonal hage inne. De kan henge hvor som helst, i vinduet, over stuebordet eller hvor man måtte ønske, sier hun.

BONDEBLADET 4/3/2016 – Åpnet nabolagshager

Nylig åpnet Nabolagshager i Landbrukskvartalet i Oslo. Dette er et urbant senter for dyrking og grønt nærmiljøengasjement. – Vi ønsker oss flere bønder i byen og heier frem dette tilbudet, sa administrerende direktør Ola Hedstein i Norsk Landbrukssamvirke i sin appell på senterets åpningsdag.

NETTAVISEN 8/9/2015- Her løp folk forbi, nå er det blitt en liten oase
skjermdump nettavisen.no
Foto: skjermdump nettavisen.no

– Det viktigste dette viser er at sånne grønne lunger i byen er noe som får en by til å fungere. Det handler om mye mer enn urtene, det handler om møteplassen som blir skapt. Urbant landbruk kan være et verktøy for en bedre by, sier Gallis.

NRK P2 6/8/2015 Kulturhuset

– Jeg er helt imot at man kaller det hyggelig, det er viktig! Dyrking i nærmiljøet er viktig for å koble seg på nærmiljøet og miljø. Det er en generasjon nå som har vokst opp uten kunnskap. Kunnskapsløsheten har kommet så langt at folk tar tak i det selv, melder seg på kurs og så videre. Det er et grønt skifte på gang!

NRK P1 21/7/2015 Kveldsåpent

nrk kveldsåpent
– For meg handler det litt om trass. Det handler litt om en intern kamp mot all betongen og asfalten vi har rundt oss. Det er veldig tøft å se at jeg til tross for mine omgivelser kan jeg få det til å spire og gro.

MAGASINET REN MAT sommer 2015; Slår røtter i byene

WP_20150627_059– Politikerne har et fokus på fremtidens byer, men diskusjonene går mest på energiforbruk og kollektivtransport. Uten grønne lunger og møteplasser vil ikke byene funke for oss som bor her, uansett hvor god kollektivtransporten er. Jeg etterlyser et større engasjement blant eiendomsutviklere og byplanleggere. Det er klart at vi må bo tett i framtiden men vi må planlegge for felles nabolagshager, skolehager og hundremeterskoger, tilrettelegge for takdyrking på næringsbygg, og tørre å eksperimentere med innendørs matproduksjon.

AFTENPOSTEN A-MAGASINET 11/6/2015 Du trenger ikke flytte ut av byen for å bli selvforsynt på urter, tomater og andre godsaker
Skjermdump fra Aftenposten.no
Foto: skjermdump fra Aftenposten.no

– Helene Gallis hjelper folk å bli urbane bønder på de balkongene og gressflekkene de allerede har. «Hjemme hos» intervju med Aftenpostens A-magasin.

 

 

TV2 GOD MORGEN NORGE 10/6/2015

god morgen norge parkens grøde

– Interessen rundt urban dyrking har økt kraftig de siste årene.

 

KK KVINNER&KLÆR 5/6/2015, Senk skuldrene, spa deg nedInstagramCapture_e7d352ce-9a79-4c5c-b058-ea0be50c6e46

– Dette er en ny måte å verdsette det urbane livet, det å bo i byleiligheter uten hage er ikke lenger noe man lider seg gjennom mens man studerer. Flere blir i byen, men vi vil ha med oss noen elementer av forstadslivet også, mener Helene Gallis.

AVISEN VÅRT LAND 9/5/2015 – Bondens nye venner

«Helene Gallis i Majobo har nettopp skrive handboka Dyrk byen! som viser korleis byfolk i Skandinavia skapar sine eigne oasar i asfaltørkenen. Denne dyrkinga fører til sterkare fellesskap, både på tvers av etnisitet og sosiale klassar. Og ikkje minst: Hagearbeid gir datamaskinistane skitne negler, låge skuldrer og djupare innpust.»

DAGSAVISEN 5/5/2015 Mat og jord der du bor
zx1e8uRL_2960_DyrkByen_Dagsavisen0505Stor
Foto: skjermdump, Dagsavisen

– Urbane hager skaper økt trivsel og engasjement, dessuten trigger det omsorg hos folk. Mange blir mer bevisste på kvaliteter i eget nærmiljø og strekker seg gjerne litt lenger for å passe på. Hagene virker preventive i forhold til hærverk og bidrar til å aktivisere innbyggere som kanskje ellers ville ha sittet inne, foran en skjerm.

STAVANGER AFTENBLAD 15/3/2015 Derfor skal du dyrke din egen mat

Kurven peker bare en vei, og det er oppover, sier Helene Gallis. Hun er klar på hvorfor vi skal dyrke vår egen mat. – For veldig mange handler klima og miljø om noe uhåndgripelig og abstrakt. Å dyrke selv er å gjøre noe deilig konkret som du kan se resultatet av. Putter du et frø i jorda, kommer det opp en grønnsak. Det er en fin måte å komme i kontakt med naturen der man bor, og fungerer som pleie for sjelen, sier hun.