KURS

I 2018 ORGANISERES DISSE KURSENE I SAMARBEID MED BYKUBEN – OSLO SENTER FOR BYØKOLOGI.

Kurskalender og linker til påmelding legges ut så snart det er klart og annonseres via både Bykuben og Nabolagshager sine facebooksider. Dette skjer fra ca starten av mars.   Det kan komme endringer i kurstilbudet i forhold til hvilke kurs vi har avholdt tidligere.

 

 

Bli en ekte bybonde! Her lærer de aller ferskeste bybøndene det grunnleggende, og de som har litt erfaring får fordypet seg og utforsker nye temaer. Alle våre kurs fokuserer på økologisk og giftfrie teknikker. Du trenger verken grønne fingre eller stor hage for å bli med på kurs. For å melde deg på, finn det kurset som passer for deg, og klikk på linken til påmeldingsløsningen i deltaker.no-portalen hvor du betaler med bankkort.

Kursene er en videreføring og videreutvikling av kursene som MAJOBO tidligere organiserte, og hvor vi siden 2013 har hatt nærmere 2000 deltakere på kurs.

Velkommen på kurs!

NYBEGYNNERKURS FOR BYBØNDER

nybeg-bybonderKurset er et grunnleggende og praktisk kurs for deg som vil prøve deg som bybonde for første gang. Du lærer om hva som passer å dyrke på lite plass og som er lett å få til for den uerfarne. Du lærer om frø, jord, vanning og pleie, og sår dine første frø. Vi fokuserer på økologisk dyrking – mat bør være uten kunstgjødsel og uten kjemiske sprøytemidler. Kursholder er Nina Berge, som er vår mest erfarne kursholder og som har guided hundrevis av byfolk gjennom prosessen med å dyrke for aller første gang. Prisen (475,- ordinær pris / 400,- medlemspris) inkluderer jord, frø og potter til dine første balkonggrønnsaker. NB: Ta med en tom isboks eller liknende til å trygt frakte med deg nysådde potter hjem!

ØKOLOGI OG KRETSLØP I HAGEN – FORDYPNING OVER TRE KVELDER

ninakursOm du er interessert i å gå grundig til verks og virkelig få et solid fundament for økologisk dyrking, tilbyr vi et fordypningskurs som går over tre torsdager. Her lærer du om hvordan du lykkes med økologiske metoder i hage og kjøkkenhage, om planter og  dyrkingsmetoder, og får masse praktiske tips for å bekjempe sykdommer og skadedyr helt uten gift. Grunnlaget er den gode samtalen hvor vi sammen grubler høyt om sammenhengene mellom natur og mennesker og hvordan vi kan jobbe på lag med kretsløpet vi er en del av. Kurset finner sted i Geitmyra Skolehage på Sagene, og kursholder er Nina Berge.

HØNS I BYEN

honsekursØkologiske egg fra frittgående, lykkelige høner rett utenfor døra? Det er både mulig, trivelig og lovlig å ha dine egne høns, midt i byen. Men hvordan skal du gå fram? På dette kurset lærer du alt som trengs for å få din egne urbane hønsegård. Hvor stor, og hvordan, skal et hønsehus og en hønsegård være? Hva spiser hønene? Hvordan går jeg fram for å søke om tillatelse for å holde høns i byen? Hvordan forebygger jeg sykdom – og hvordan går man fram om ei høne er for syk og må avlives? Og ikke minst – hva krever hønene av daglig og ukentlig omsorg for å trives? Dette kurset holdes av Annikken Rustad Jøssund, som har lang erfaring med hønsehold i byen.

KOMPOSTKURS

Vi går også inn på hva slags overnattingssteder og såkalte insekthoteller som fungerer for forskjellige insekter og andre grep for å tilrettelegge grøntområdet ditt. Kurset holdes av Sigrid-Ann Mortensen fra Nordstrand Hagelag i samarbeid med birøkter Anne Sofie Olstad Hansen.

kompostKom på kompostkurs, lær hvordan du skal gå frem for å lage din egen førsteklasses økologiske jord! Kursholder Nina Berge går igjennom de grunnleggende prinsippene for kompostering, hva som er praktisk gjennomførbart i en leilighet, i en bakgård og i en hage. Nina deler erfaringer fra bokashikompost og meitemarkkompost som man kan ha inne i en leilighet, og utendørsløsninger for den som har litt mer plass.  Vi besøker også forskjellige typer kompost på rundtom i skolehagen så du får se i praksis hvordan de er (varmkompost og kaldkompost), og du får praktiske tips og triks for å etablere et kretsløp ut av ditt eget organiske avfall.

SPISELIGE FLERÅRIGE VEKSTER MED STEPHEN BARSTOW

stephenStephen bor i Malvik i Trøndelag og har viet 30 år til å teste ut et 2.000-tallsforskjellige grønnsaker i sin hage, de fleste flerårige og flere av dem vanlige stauder i norske hager. Det er lite sannsynlig at noen annen har prøvd så mange forskjellige arter av spiselige planter, og dette i et område der han ble advart, som ung vegetarianer på 80-tallet, skulle være for kaldt å dyrke grønnsaker! Hans salat bestående av 538 sorter i 2003 ga ham tittelen «Extreme Salad Man». Stephens bok «Around the World in 80 plants: an edible perennial vegetable adventure for temperate climates» er publisert i 2014 i Storbritannia.

Kurset blir en tur verden rundt på jakt etter spennende flerårige grønnsaker og spiselige stauder. Alle vekstene har Stephen testet i sin hage, flere vil dere kjenner igjen som matplanter, – og noen vil helt sikkert være nye. Her vil du helt sikkert få inspirasjon til nye ting du kan dyrke selv! Dette er en unik mulighet til å gå i dybden i en mindre gruppe for å lære mer enn det man gjør av et enveis-kommunikasjon i et kort foredrag i et stort seminarlokale.PÅBYGNINGSKURS – DYRK I PALLEKARM

2016-08-25 17.41.40Pallekarmer er de populære trekassene som stadig fler dyrker i. Dette er kanskje den enkleste måten å kjapt etablere en kjøkkenhage, men det kreves uansett litt planlegging.  På dette kurset vil du lære om hva du bør tenke på mht plassering av pallekarmene, hvor høye de bør være, hvor mye jord de trenger, hva slags jord, litt om gjødsling og jordforbedring gjennom sesongen pluss annen praktisk informasjon og hendige triks for å planlegge dyrkeprosjektet ditt og få gode resultater år etter år. Dessuten får du tips til hva som passer å dyrke sammen i en slik kasse (samplantingsprinsipper fra permakultur) så du får best mulig resultater av dyrkeprosjektet ditt; max avling på de små kvadratmeterne som er i en liten pallekarmhage. I tillegg gir vi deg hjelp til å manøvrere i jord-jungelen for å gjøre gode miljøvalg når du skal skaffe deg jord til dyrkeprosjektet ditt. Det er en forutsetning for kurset at du allerede har litt dyrkeerfaring eller har gått på nybegynnerkurset, da vi ikke går igjenom det mest grunnleggende her.  Kurset er også relevant for deg som dyrker i andre typer hjemmesnekrede bed, balkongkasser og under liknende trange forhold. Kursholder er Helene Gallis.

HAGEPLANLEGGING: MAT OG HUSLY FOR POLLINERENDE INSEKTER

polliUten de pollinerende insektene ville sivilisasjonen vår gått til grunne på kort tid. Feil valg i hagen kan gjøre hverdagen enda vanskeligere for pollinerende insekter, men med gode plantevalg og annen tilrettelegging kan din hage bli en positiv bidragsyter for å løse pollinatorkrisen. Samtidig sørger du for at dine egne planter blir pollinert og kan f.eks oppleve at epletrær bærer mer frukt.

På dette kurset vil du lære hvordan tilrettelegge fysisk for biomangfold, om gode og dårlige plantevalg og hvordan du sørger for mat gjennom hele sesongen ved å strukturere plantevalget ditt. Dessuten får du generell informasjon om hva som er de viktigste truslene for pollinerende insekter, og koblingen mellom insektbestand, plantegifter og moderne hagebruk.

ALT OM DRIVHUS I HAGEN

drivhusSkal du dyrke i drivhus for første gang, eller har du prøvd deg allerede og fått blandede resultater? Dyrking i drivhus gir deg lengre sesong – men andre utfordringer, som å holde styr på fuktigheten og plantesykdommer som trives i varmen. Til gjengjeld kan du dyrke grønnsaker som ellers ikke trives i den kalde, korte sommeren vår. Kurset passer både for deg som skal dyrke i drivhus for første gang, og deg som allerede har litt erfaring. Om du skal kjøpe drivhus for første gang får du også mye kunnskap om hva som finnes på markedet og hvilke løsninger som anbefales til hobbybruk.  Gunn Apeland som er kursholder, har over 10 års erfaring som gartner i sitt eget drivhus og har jobbet som profesjonell produksjonsgartner. Hun deler raust av sine erfaringer for å få mest mulig ut av investeringen din.

ALT OM TOMATDYRKING

alt-om-tomatDet finnes over 7500 sorter tomater i verden, men ikke alle trives her i Norge. Kursholder Gunn Apeland er høgskoleutdannet agronom og har dyrket tomater i årevis. Hun har eksperimentert med forskjellige sorter, både på friland og i veksthus.
På dette kurset deler hun fra sine erfaringer og hjelper deg å velge de rette sortene, så til rett tid, stelle plantene så du unngår sykdommer og utøy – og nyte fruktene. Dette kurset passer for de som allerede har prøvd seg litt med dyrking av tomater og vil lære mer.

MASTERCLASS: ROOFTOP AGRICULTURE DISSECTED
rooftop

I 2014 ble Nordens første urbane taklandbruk ØsterGRO etablert av et team unge og entusiastiske fagfolk i København. Nå kommer de til Norge for å dele sin kunnskap og sine erfaringer i en heldags faglig workshop. Her vil deltakerne lære om praktiske og bygningstekniske forhold å ta hensyn til mht anlegging av takfarmen, løsninger for jord og vanning, om løpende organisering og drift, formidling og arrangementer, hva som egner seg å dyrke på et urbant tak samt finansiering og andre praktiske råd. Kurset er rettet mot arkitekter, landskapsarkitekter og andre med god basisforståelse for det byggtekniske rundt et slikt prosjekt, og holdes på dansk. Lett lunsj samt enkel kaffe/te pauseservering er inkludert. Dette er en unik mulighet i Norge!

Detaljert kursbeskrivelse finner du ved å følge linken til påmelding nedenfor.

HELGEKURS GRØNNSAKSDYRKING

gunnhelgekursKurset er et todagers intensivt fordypningskurs for deg som allerede har gått på nybegynnerkurs, eller som har prøvd deg fram på egen hånd. I løpet av helgen går dere igjennom de viktigste forutsetningene for å få suksess med selvdyrkede grønnsaker, og går igjennom hva du bør tenke på og gjøre for hver og en av de viktigste plantefamiliene. Kursholder er Gunn Apeland som er utdannet gartner og har årevis med erfaring i dyrking av de aller fleste grønnsakene som vokser i norsk klima. Linken til påmelding har deltaljert kursbeskrivelse.

DYRK MICROGREENS HJEMME – I samarbeid med Tåsen Microgreens

microgreensMicrogreens er en mellomting mellom spirer og krydderurter, der man klipper av den øverste delen av planten og bruker den rå i matlaging. Microgreens gir en annen opplevelse enn krydderurter fordi smaken ofte er mer instens. Det er også påvist høyere innhold av vitaminer og antioksidanter i microgreens enn i voksne planter.  Microgreens kan du dyrke hjemme på kjøkkenbenken, både med og uten dyre LEDlys-løsninger, og det tar bare noen uker fra såing til innhøsting.

På dette kurset for du en innføring i dyrking av microgreens.  Kurset går igjennom hvilke arter som egner seg best. Du lærer hva microgreens helst vokser i for å få best resultater. I den praktiske delen for du smake på alle variantene av microgreens som lages hos Tåsen Microgreens. Det er også workshop hvor du   lager dine egne microgreens for å ta med hjem. Kursholder er Christopher Rodriguez, innehaver av Tnysådde frø til egne microgreens du får med deg hjem.

URTER TIL MAT OG MEDISIN 

Vi er stolte av å tilby kurs med en av landets virkelig erfarne urtespesialister. Anne Gundersen driver Auen Urtegård i Siljan i Telemark, og har jobbet med urteproduksjon, kurs og foredrag i flere tiår. I hennes egen hage har hun nesten 300 forskjellige urter, som brukes til alt fra suppekrydder til medisin for små og store plager.

Les mer om Anne og urtegården hennes her og her eller sjekk hjemmesiden eller facebooksiden hennes. I kurset «Urter til mat og medisin» lærer vi om virkestoffer og bruken i ny og gammel tid av en lang rekke forskjellige urter, og vi lærer å tørke og oppbevare urter slik at mest mulig av de virksomme stoffene blir inntakt.

KURSDATOER – PÅMELDING
  • Kursdatoer legges snarlig ut.

VILL MAT I BYEN

WildFood_ForagingLenge før de første grønnsakene er modne, bugner byen allerede av spiselige godsaker. Senere på sommeren er det du luker ut av kjøkkenhagen kanskje like godt som det du egentlig sådde, og byen byr på skatter i grøftekanter og skogholt. Utover høsten kan du plukke sopp i parkene og frukt og bær i marka. Geitrams, granskudd, stemorsblomst, hagtornbær og nyper kan du høste på vei hjem fra jobben eller på luftetur med hunden. På dette kurset går vi gjennom hva du kan høste i byen vår sommer og høst, og vi lærer å bruke flora og andre oppslagsverk for å skille velsmakende vekster fra de giftige.

KURSDATOER – PÅMELDING
  • Kursdatoer legges snarlig ut.

ALT OM JORD

Hva skjuler seg i god matjord? Jordforsker Erik Joner fra NIBIO (Bioforsk Jord og Miljø) på Ås deler av sin kunnskap om alt det som foregår under jordas overflate, alt livet som finnes der nede. Hva er viktig for plantene, og hva er farlig fra oss? Hvilke miljøgifter i jord bør vi bekymre oss for, hvordan kan nanopartikler hjelpe jorden – og hvordan kan vi identifisere hva jorda trenger for å produsere bedre? Hvordan kan du på økologisk vis forbedre jorda, med et spesielt fokus på mykorhizza og biokull.  Dette er helt klart et kurs for deg som er over gjennomsnittet nysgjerrig på jord – men oss er det jo stadig flere av!

KURSDATOER – PÅMELDING
  • Kursdatoer legges snarlig ut.

WORKSHOP: LAG DIN EGEN MEITEMARKKOMPOST

Med en meitemarkkompost kan du ha luktfri kompostering inne på kjøkkenet. Meitemarkene forvandler ditt kjøkkenavfall og dine matrester til super meitemarkkompost; – ressurssmart og kortreist! I denne workshopen vil du lære om hva som skjer i en meitemarkkompost, og lage din egen meitemarkkompost som du kan ta med deg hjem, komplett med meitemarker. Denne workshopen holdes av Håkon Mella, forfatter av «Enkel kjøkkenhage på 1-2-3».

KURSDATOER – PÅMELDING
  • Kurs settes opp på bestilling, ved grupper på minimum 8 deltakere.

FRØKURS – HØST DINE EGNE FRØ

Lær hvordan du enkelt og greit kan høste frø av det du selv har dyrket, av planter du ser i andre hager og av økologiske grønnsaker du har kjøpt. Vi starter med en teoridel hvor du får innsikt i hvor i all verden frøene kommer fra, hvor du finner dem, hvordan du kan høste dem, hva du evt må gjøre etter høsting, og hvordan du oppbevarer dem om vinteren.  Så går vi ut på en frøhøstevandring rundt i Geitmyra Skolehage på Sagene, og høster frø fra forskjellige urter, blomster og grønnsaker. Du får tips til oppbevaring og du får med deg masse forskjellige frø hjem. Kursholder er Nina Berge.

KURSDATO – PÅMELDING
  • Kurset settes opp i august-september.

BLI KJENT MED BIER OG BIRØKTING

2014-07-02 15.43.02Er du nysgjerrig på å lære mer om bier og birøkting? Dette kurset gir deg et innblikk i bienes samfunn, hvordan de er organiserte og jobber, hvordan honning blir til, og ikke minst hvor viktige biene er for oss mennesker. Dessuten får du lov til å ikle deg birøkterutstyr og ta et blikk inn i selve bikubene. Kursholdere er birøkterne Håkon Mella og Kjell Salbuvik som i flere år har utviklet og gjennomført pedagogiske opplegg om birøkt for barn og voksne.

KURSDATO – PÅMELDING
  • Kurs settes opp på bestilling, ved grupper på minimum 8 deltakere.

FOREDRAG

Nabolagshager holder foredrag for foreninger, organisasjoner, borettslag og bedrifter. Innhold skreddersys etter ditt behov, og kan blant annet dekke urbant landbruk i verden og Norge; byutvikling, arkitektur og dyrking; og sosiale dyrkeprosjekter hvor kjøkkenhager er møteplasser og verktøy for sosial transformasjon

Ta kontakt med helene@nabolagshager.no for mer informasjon og for å booke foredrag.