– Smågodt for minigartnere

Når det nå meldes om priskrig på smågodt er dette overraskende gode nyheter for oss som er mikrobønder og vinduskarmgartnere. Overraskende, fordi man jo ikke akkurat kan heie på prisdumping av søtsaker, men når situasjonen nå er slik den er, kan vi ihvertfall gjøre noe positivt ut av det. Tomme smågodtbokser er nemlig nyttige til dyrking – og vil nå være i overflod hos butikkene!

Rett etter at du har sådd frøene, før de har spirt, kan du sette dem i en boks, med lokket på, i en lun krok. Når frøene spirer tar du av lokket og flytter boksen til et lysere sted, eventuelt stikker et par små hull i lokket så det blir et drivhus med litt lufting.

DSC_0209

Eventuelt kan du også så rett i boksen. Dette er plast som er godkjent til næringsmiddel og vil ikke avgi gifter til jorda. Det du gjør er å stikke et hull nederst på en av sidene av boksen (se det nederste bildet), fyller på med ca 4 cm god jord, og topper med ca 3 cm såjord, og breisår (strør frøene ganske tett). Dette passer spesielt godt til små buskete planter f.eks urter, eller f.eks til plukksalat og reddiker. Såjorden øverst gjør at frøene kommer godt i gang, næringsrik jord under gjør at når røttene kommer lenger, har de mer næring å finne. Hullet i siden gjør at du ikke får overvannet, og lar du denne boksen stå oppå lokket sitt unngår du også søl. Boksene passer perfekt i størrelse til å sette i litt dype vinduskarmer, og for å huske hva du har sådd, skriver du rett og slett rett på boksen med sprittusj.

2014-09-05 17.20.482014-09-05 17.19.34