– Fra biblioteket: 5 om permakultur

2016-02-16 03.00.53

Permakultur, et ord sammensatt av «permanent» og «agriculture» er en måte å drive dyrking på som fokuserer på å herme etter naturlige kretsløp og bruke plantenes og omgivelsenes styrker og svakheter sammen på en gjennomtenkt måte. For mange er permakultur både en filosofi og en livsstil også, med fokus på bærekraftige valg i hverdagen.  Permakultur som kunnskapsgrunnlag og dyrkingsfilosofi kan benyttes i alle typer prosjekter, fra små balkongprosjekter, nabolagsprosjekter, økolandsbyer og kretsløpssmart byplanlegging. I Nabolagshagers bibliotek har vi bøker om alle skalaer av permakultur (og 150 andre dyrkerelaterte bøker), her er noen eksempler.

THE VEGETABLE GARDENER’S GUIDE TO PERMACULTURE, CREATING AN EDIBLE ECOSYSTEM // Christopher Shein with Julie Thompson // 272 sider

Dette er et fantastisk oppslagsverk og en grundig gjør-det-selv bok for både nybegynner og erfarne. Fra de største matskogprosjektene til små balkongprosjekter, her blir spiselige landskap vakkert illustrert og enkelt forklart. Denne boka er et fantastisk utgangspunkt for å bli inspirert og for å lære og anbefales på det varmeste. Den kan også kjøpes fra http://www.solhatt.no.

GETTING STARTED IN PERMACULTURE, OVER 50 DIY PROJECTS FOR HOUSE & GARDEN USING RECYCLED MATERIALS // Ross & Jenny Mars // 102 sider

Denne lille boka, nesten et hefte, er for deg som har hørt litt om permakultur, og er nysgjerring på å gjennomføre noen praktiske prosjekter. Her får du enkle forklaringer til hvordan du kan bygge bed ved å resikulere bildekk, hvordan du kan lage forskjellige typer blomsterbed, bygge forskjellige slags enkle drivhus eller gjødsle med tang. Forklaringene er enkle og overkommelige, men kanskje litt basic om du ikke har sett de forskjellige prosjektene i levende live og kan resonnere deg fram til ‘the missing pieces’.

PERMACULTURE IN POTS, HOW TO GROW FOOD IN SMALL URBAN SPACES // Juliet Kemp // 193 sider

Mange av oss drømmer om en vakker, vill og frodig permakulturoase, men har kanskje bare en bitteliten balkong eller noen blomsterpotter på en nordvendt veranda. Denne boka gir haugevis av praktiske tips og forklaringer for alle oss som har bittelitt plass å forholde oss til. Tipsene er fordelt på måneder, så det er lett å finne relevante prosjekter for der man er i kalenderen (selv om man må plusse på et par uker på utplantingstidspunkt for å tilpasse denne engelske boka til østlandsklima). Boka er godt illustrert med foto og tegninger.

THE PERMACULTURE CITY, REGENERATIVE DESIGN FOR URBAN, SUBURBAN AND TOWN RESILIENCE // Toby Hemenway // 269 sider

Denne boka zoomer ut og viser deg hvordan et dyrkeprosjekt i en hage kan være en del av en større urban helhet ved å se et permakulturprosjekt som en del av et lokalt økosystem. Hvordan kan energi- og vannforsyning gjøres mer bærekraftig? Hvordan kan man engasjere nabolaget i dyrkingen? I tillegg kommer generelle tips om permakulturdesign og dyrking. Boka er tekstbasert med få illustrasjoner, men gode og grundige forklaringer.

SUSTAINABLE (R)EVOLUTION, PERMACULTURE IN ECOVILLAGES, URBAN FARMS AND COMMUNITIES WORLDWIDE // JULIANA BIRNBAUM & LOUIS FOX // 352 sider

Hvordan ser et bærekraftig samfunn ut? Denne vakre boka er en reise jorda rundt til 60 forskjellige landsbyer, økosamfunn, grender og nabolag som setter permakultur og økoprinsipper i sentrum for hvordan de bygger, dyrker, sosialiserer og bygger en bedre verden. Boka besøker prosjekter fra Thailand til Tanzania, Israel til Island. Til tross for forskjellige kulturer, har kanskje disse lokalsamfunnene mere til felles enn det som skiller dem? En interessant og inspirerende reise til framtidsrettede samfunn som ikke har glemt hvor de kom ifra.